APALAH SALAH MEE ……


Mee segera

Memang ramai penggemar Mee segera. Semua peringkat umur mengenali mee segera dengan berbagai nama dan perisanya. Mee segera adalah makanan yang mudah dibeli, senang dan cepat disediakan, sedap dan murah. Walau bagaimanapun ada sedikit maklumat yang perlu kita ketahui tentang makanan kegemaran ramai ini.

Utusan Pengguna keluaran Nov-Dis 2010 melaporkan terdapat 136 bahan penambah kebanyakannya bahan kimia dibenarkan ditambah di dalam mi segera oleh Codex, piawaian makanan WHO/FAO.

Daripada 136 bahan penambah itu, 24 daripadanya adalah garam natrium, di samping garam makan juga turut ditambah. Disebabkan itulah kenapa mi segera mengandungi natrium yang tinggi. Satu paket mi segera sahaja boleh mengandungi kira-kira maksimum pengambilan harian yang dibenarkan 2,400 mg natrium.

Maklumat Mee Segera di Utusan Konsumer

Di samping banyak bahan penambah dan paras natrium yang tinggi, mi segera juga mengandungi jumlah lemak yang tinggi. Kebanyakan mi segera digoreng dalam proses pembuatannya. Menurut Majlis Pengguna Hong Kong (HKCC) dan Pusat Keselamatan Makanan (CFS), sampel 3 cawan mi segera didapati mengandungi lebih daripada 30g daripada jumlah lemak bagi setiap pakej, yang merupakan lebih daripada 50% daripada had pengambilan harian bagi jumlah lemak untuk diet 2,000-kcal.

Mengamalkan makanan yang mengandungi banyak bahan tambahan tidak sehat secara  berlebihan dan berterusan boleh membawa berbagai masalah kesihatan dalam jangka masa panjang. Kemerosotan kesihatan tidak berlaku secara serta merta tetapi melalaui beberapa fasa  dan mengambil masa beberapa tahun untuk menjadi kritikal.

Evolusi masalah kesihatan.

Tahap Pertama

makanan dan minuman serta bahan tambahan yang kita ambil menjadikan badan bertoksin dan sistem badan tidak seimbang menyebabkan kurang bertenaga, cepat letih, mengantuk, suka tidur siang, kurang selera makan.

Tahap Kedua

Toksin yang tidak larut air meresap dan  mendap di tisu badan dan mengganggu sistem badan dan menyebabkan rasa rimas, kerap demam, selsema dan sakit kepala.

Tahap Ketiga

Masalah kemerosotan kesihatan mula terjadi. Kita mungkin mengalami masalah kerap atau susah buang air kecil dan besar, hidung berair, murung, sengal dan sakit badan , muka cengkung, insomnia, lidah kotor, nafas berbau, masalah haid(wanita), kepala bengang, kembung perut, ruam dan gelegata.

Tahap Keempat

Sel bdan mula tercemar dan rosak. Mula rasa sakit,  tonsil, radang buah pinggang(nefritis), radang sendi (arthritis), sakit kepala, migrain, pedih hati, angin, astma, tegang tegang, radang paru-paru, sakit pingggang, buasir..

Tahap Kelima

Kesihatan mula terjejas. Kita mula mengalami jenis ulser  samada di mulut, usus dan perut.

Tahap Keenam

Tisu badan mulai mengeras dan membengkak serta menjadi berbenjol. kita mungkin mengalami HIV, siplis, TB, Gannarrhea

Tahap akhir

Sel di dalam tubuh membiak secara tidak normal, liar dan di luar kawalan. Akhirnya menjadi kanser atau penyakit kronik yang lain.

Perhatikanlah tanda-tanda awal ini pada diri kita sendiri dan bertindaklah pada peringkat awal untuk mengawal dan mencegah masalah kemerosotan kesihatan sebelum ianya menjadi kritikal dan memerlukan rawatan dan penjagaan rapi yang memerlukan masa dan kos yang tinggi. Kemerosotan kesihatan ini juga mengganggu kegiatan sosial seharian kita dan menghadkan kebebasan menikmati makanan dan bergerak.

Bertindaklah dengan bijak. Mencegah lebih baik dan murah dari mengubati.

DXN menyediakan pemakanan kesihatan lengkap untuk menjaga, merawat dan memulihkan kemerosotan kesihatan. Keunikan pemakanan kesihatan keluaran DXN adalah ianya Mudah di amalkan, Murah dan Mujarab*

Selamat mencuba dan sila dapatkan maklumat dan produk dari pengedar yang sah dan bertauliah.

About dxnsehatceria

Menjalankan Perniagaan sebagai Pengadar Bebas Sepenuh masa bersama Syarikat DXN marketing Sdn. Bhd. mulai tahun 2000.
This entry was posted in makanan kesihatan and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s