RAWATAN KESIHATAN HOLISTIK: GANOTERAPHY


Ganotherapy adalah satu kaedah penjagaan kesihatan secara menyeluruh (holistik) sebagai satu bentuk rawatan  alternatif. prinsip ganoteraphy ialah “tubuh kita merupakan doktor yang terbaik”. Kaedah Ganoteraphy ini terdiri daripada 4 teori pemerhatian yang digunakan untuk menjelaskan bagaimana Ganoderma atau Cendawan Merah atau lebih dikenali sebagai Ling Zhi menbantu tubuh manusia agar tubuh badan dapat mengatasi masalah kesihatan sendiri.

Teori Ganoteraphy: 4 Pemerhatian.

Oleh: Dr Lim Siow Jin (Pengasas dan CEO DXN Marketing sdn. Bhd.)

1.     Penyakit yang disebabkan oleh 2 sumber: racun dalam tubuh dan ketidakseimbangan dalam fungsi organ tubuh.

berbagai sumber toksin

a) Racun dalam tubuh kita – Apa saja yang terlebih atau tidak diperlukan oleh tubuh adalah dianggap racun. Ia boleh terdiri daripada virus, bakteria, debu, asap, kolesterol jahat, kontaminasi dari air minuman tanpa penapis, racun perosak yang diserap oleh buah-buahan & sayur-sayuran, berbagai bahan kimia (perasa, pewarna ) produk makanan dan persekitaran, dan sebagainya.

“Bahan kimia telah menggantikan bakteria dan virus sebagai ancaman utama kepada kesihatan. Penyakit ini  mula menjadi sebagai punca utama kematian di bahagian akhir tahun 1900 dan memasuki abad ke-21 adalah penyakit yang berasal dari bahan kimia. ” – Dr Dick Irwin, Toksikologi, Texas A & M University

Bahan kimia merbahaya kepada sel-sel tubuh kita dan hanya masa akan menentukan bila kita akan didiagnosis menghidapi penyakit berkaitan dengan racun ini. Individu yang “Sehat”  sebenarnya telah diuji bebas dari bahan kimia berbahaya dalam sistem tubuh badan mereka. (berita yang diterbitkan oleh The Globe and Mail )

Mengamalkan pemakanan ganoderma (lingzhi) secara teratur dan berterusan boleh menyingkirkan bahan racun yang tersimpan di dalam tubuh.

masalah kesihatan

b) Ketidakharmonian dalam fungsi tubuh – Jika organ dan sistem badan tidak berfungsi dengan betul dan baik, tubuh dalam keadaan tidak seimbang. Hal ini boleh terjadi kerana tekanan (stress), keletihan kerana kurang tidur dan rehat, kekurangan zat makanan, tekanan fizikal atau kecederaan yang mempengaruhi organ-organ tubuh dan sistem sehingga tidak dapat berfungsi dengan baik menyebabkan gejala kesihatan yang tak diingini.

Sama seperti toksin, ketidakseimbangan tubuh atau sesuatu organ (jantung, otak, paru-paru, ginjal, hati, pankreas, dll) dapat ditelusuri sampai ke sel-sel  tempat bermulanya organ tersebut. Jika berlaku ketidakseimbangan sel, tubuh akan menghadapi masalah kesihatan.

2. Ganoderma membantu badan untuk menyembuhkan badan.

Ganoderma bukanlah ubat yang bertindak untuk menyembuhkan penyakit. Mengamalkan pemakanan Ganoderma secara teratur akan membetulkan, mengatur dan memperkuatkan semua sel-sel tubuh yang membentuk organ-organ dan sistem imun tubuh untuk berfungsi dengan baik dan optima secara semulajadi. Jika semua organ tubuh dan sistem imun boleh berfungsi dengan baik, tubuh akan sehat dan bebas dari penyakit.

3.         Kesan tindak balas ganoderma.

Setiap “reaksi” atau kesan rawatan yang terjadi kepada kita bukan disebabkan oleh Ganoderma. Hal ini terjadi disebabkan oleh tubuh membuang toksin dan meningkatkan sistem imun tubuh serta bertindak balas (semasa proses penyembuhan) terhadap masalah atau penyakit tertentu.

Satu contoh yang baik ialah kita akan merasa gatal (reaksi) pada bahagian kulit yang luka ketika berlakunya proses penyembuhan. Reaksi ini bersifat sementara sahaja dan hilang ketika luka telah sembuh.

 • Kajian menunjukkan bahawa Ganoderma mempunyai kesan pada tubuh manusia samada kita sedar atau tidak.
 • Kesan tindak balas (Reflexology)
  1. Fizikal – bahagian tubuh luaran menerima tanda dan / atau gejala dari keadaan atau bahagian dalaman tubuh.
  2. Emosional – emosi yang tidak biasa (tidak lazim ) isyarat keadaan tubuh keseluruhannya.

Di antara kesan tindak balas yang terjadi adalah seperti berikut:

Organ sasaran

Kesan  Fizikal

Reaksi Emosi

Perut

Berotot

Murung

Paru-paru

Hidung

Sedih

Ginjal

Telinga & rambut

Takut

Hati

Mata

Marah

Jantung

Wajah kemerahan

Gembira

Usus

Bibir & mulut

berkhayal

Saluran darah

Kebas anggota

Toksin dalam badan

Gatal dan ruam kulit

Refleksi masalah:

Signal bernyala:

Sebagai contoh, apabila kereta anda ada masalah di bahagian enjin, lampu di papan penal di hadapan pemandu akan menyala berkelip-kelip. Ia memberi isyarat bahawa ada masalah di bahagian enjin kereta. Bolehkah masalah enjin tersebut diselesaikan dengan mematikan lampu yang berkelip di papan penal sahaja?. Tentu tidak. Kereta itu memerlukan pemeriksaan oleh mekanik yang berkebolehan yang akan memeriksa sistem enjin dan membaiki bahagian yang rosak. Apabila kerosakan telah dibaiki, lampu di papan penal akan berhenti berkelip dengan sendirinya. begitu jugalah keadaan badan kita.

4. Dosej ganoderma:

Dosej Ganoderma tidak berkaitan dengan penyakit. Dosej yang dicadangkan tujuan detoksifikasi toksin dan penyeimbangan sistem badan untuk setiap orang adalah seperti berikut:

Dosej ini dinamakan peraturan 1,2,4,6.

Masa ( setiap hari) 

 

Bil kapsul (RG dan GL)

Minggu pertama

1 RG dan 1 GL ( sepasang )

Minggu kedua

2 RG dan 2 GL ( 2 pasang )

Minggu ketiga

4 RG dan 4 GL ( 4 pasang )

Minggu kelima

6 Rg dan 6 GL ( 6 pasang )

Seterusnya (penjagaan )

2-4 pasang setiap hari

Nota cadangan:

DXN Marketing Sdn. Bhd. mengeluar dan memasarkan produk ganoderma iaitu Reishi Gano (RG) dan Mycelium (GL).

 • Masa yang paling sesuai untuk mengambil RG dan GL adalah sewaktu perut kosong iaitu sewaktu bangun pagi atau sewaktu hendak tidur malam.
 • Setelah mengambil RG dan  GL, minum lebih air setiap hari dan makanlah buah-buahan dan sayur-sayuran untuk membantu proses pembuangan toksin.
 • Jika anda mengalami rasa tidak selesa dengan kesan rawatan ketika proses detoksifikasi, kurangkan dosej kepada separuh.
 • Anda mungkin perlu dosej harian yang berbeza-beza bergantung pada anda   keadaan kesihatan  dan keperluan tertentu.
 • RG dan GL harus diambil bersama untuk mendapatkan hasil yang maksimum.
 • Jika anda mengambil ubat, sila teruskan untuk melakukannya dan   berunding dengan doktor anda untuk memantau kesihatan anda, khususnya   mereka dengan tekanan darah dan diabetes. Anda hanya boleh mengurangkan pengambilan ubat dengan  nasihat dari doktor kesihatan profesional.

Untuk mendapatkan maklumat lengkap tentang Pemakanan kesihatan Semulajadi Ganoderma yang dikeluarkan oleh DXN Marketing Sdn. Bhd. silalah berhubung dengan pengedar DXN yang sah dan bertauliah.

About dxnsehatceria

Menjalankan Perniagaan sebagai Pengadar Bebas Sepenuh masa bersama Syarikat DXN marketing Sdn. Bhd. mulai tahun 2000.
This entry was posted in makanan kesihatan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s