KOKO & COKLAT: MAKANAN BERKHASIAT DAN SEIMBANG


Coklat adalah produk berasaskan koko yang mempunyai banyak khasiat dan kandungan nutrien. koko ialah makanan yang seimbang. Ramai orang mengamalkan minuman berasaskan koko atau memakan coklat untuk suka-suka sahaja  tanpa mengetahui kebaikan khasiatnya. Koko sebenarnya menyumbang kepada pemakanan yang seimbang.  Kandungan lemak di dalam koko boleh memberi lebih banyak tenaga berbanding dengan kopi atau teh.

Koko apabila dicampur dengan susu dan gula akan menjadi minuman berkhasiat dan theobromine dan kafien di dalam serbuk koko boleh menjadi perangsang. Proses penghadaman susu juga menjadi bertambah baik bila dicampur dengan koko yang bertindak membantu mengubah pembentukan susu beku di dalam perut. Koko juga mengandungi khasiat lemak, protein susu, kalsium, zat besi, vitamin A, kalsium dan sebagainya. ( sila lihat rajah)

 

Koko kaya Protein dan Kalsium.

Coklat susu 200 g dihasilkan dari satu setengah cawan susu. Susu kaya dengan protein, kalsium, fosforus, riboflavin(vitamin B2, Vitamin A dan D. Sekeping coklat 50 g menyumbangkan 4 g protein yang kita perlukan. Sekeping coklat susu juga mengandungi 250 gm kalsium. Kalsium dikaitkan dengan tulang dan gigi. Kalsium juga memainkan peranan penghantaran iyarat saraf, penguncupan otot dan pembinaan sel baru.

Kesan antioksida:

Kandungan poliphenol yang tinggi seperti flavanaoids iaitu bahan yang dikenali sebagai catechin adalah bahan kimia yang menjadi bahan antioksida yang kuat.

Kurangkan risiko penyakit kardiovaskular:

Amalan menggunakan koko sebgai bahan minuman atau cokelat yang kaya bahan antioksida boleh mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengelakkan masalah koronari jantung.

Kebolehan mengatasi tekanan:

Kajian saintifik mengesahkan bahawa bahan antioksida di dlam koko dapat menghalang perubahan emosi semasa menghadapi tekanan fizikal dan mental serta koko juga boleh meningkatkan stamina.

Awet muda:

Proses penuaan yang diakibatkan oleh radikal bebas dan pemakanan yang mengandungi bahan antioksida sangat penting untuk melambatkan proses penuaan. Kajian menunjukkan jangkamasa hayat manusia yang sihat boleh panjang antara 5 hingga 10 tahun dengan mengamalkan pemakanan seimbang yang kaya dengan bahan antioksida.

COCOZHI -DXN

COCOZHI DXN:

Cocozhi® dirumus khas daripada biji koko berkualiti tinggi dan ditambah dengan ekstrak Ganoderma. Cocozhi ialah minuman berperisa coklat yang terdapat dalam bentuk serbuk yang mudah dibawa dan sedia dibancuh untuk diminum. Di samping aroma koko yang menyelerakan, anda juga boleh mendapat manfaat daripada Ganoderma. Tuangkan Cocozhi® ke dalam secawan air panas dan kacau untuk menikmati minuman yang menyegarkan. Cocozhi sangat sesuai untuk seisi keluarga.

Kandungan: kotak -20 sachet/ 32 g

Harga pasaran S/M: RM 40.00

Dapatkan produk Cocozhi dari pengedar DXN yang sah atau terus dari  kami. Terima Kasih.

About dxnsehatceria

Menjalankan Perniagaan sebagai Pengadar Bebas Sepenuh masa bersama Syarikat DXN marketing Sdn. Bhd. mulai tahun 2000.
This entry was posted in makanan kesihatan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s